Eerbied voor de Zemstse grijze haren

03-07-2018
  • In nauwe samenwerking met de verschillende rusthuizen en assistentiewoningen organiseren we  een zorgzone in onze gemeente.  In een zorgzone is medische zorg steeds voorhanden via de nabijgelegen rusthuizen.  Onze senioren genieten zonder zorgen van hun oude dag en bij voorkeur zo lang mogelijk in hun eigen omgeving.
  • Vereenzaming bij senioren gaan we tegen.  Via ons team van vrijwilligers organiseren we  regelmatig bezoekjes en bijeenkomsten, die we actief promoten.  We organiseren bijvoorbeeld  op regelmatige basis een sociaal restaurant.  We bieden hier een gezonde lekkere maaltijd aan tegen kostprijs.  ook op oudere leeftijd blijft gezond eten een must.  We zorgen via ZemsTaxi en/of de Minder Mobiele Centrale dat mensen er ook geraken.
  • Het is aangetoond dat het helpt voor senioren om digitaal actief te zijn.  Via cursussen op maat, verhuur van tablets, en groepsaankopen zorgen we ervoor dat geïnteresseerde (senioren) mee zijn.  Via diverse sociale media stimuleren we het contact tussen senioren.  Via Zemstaxi zorgen we dat  ze hun mobiliteit behouden.
  • Onze gemeentelijke gebouwen (gemeentehuis, sportzalen, scholen, bibliotheek ...) moeten toegankelijker worden, we brengen de mogelijke knelpunten in kaart en lossen ze op.
  • Op termijn ontwikkelen we een woonzorgcentrum en de nodige seniorenvoorzieningen in de kern van Elewijt.  Hierbij denken we aan het gebied tussen Waversebaan, de Eppegemsesteenweg en de Sint-Hubertus weg, het zogenoemde Hofveld.  Deze plaats ligt dicht bij het centrum, de kerk, de Spar, de bank, De Lijn, de kinesist, cafés en eethuizen en is zeer geschikt voor een wooncentrum.  Uiteraard in samenspraak met de omwonenden en voorzien van het nodige groen.
  • Ook bij onze senioren sluimert een verborgen armoede.  Alle mogelijke initiatieven voor deze doelgroep dienen financieel laagdrempelig te zijn.
  • Waar mogelijk bieden  we op een efficiënte manier de diensten van een wijkcentrum aan.  We richten ons hierbij vooral op senioren.  De gemeentelijke diensten komen op periodieke tijdstippen naar u toe in uw eigen gemeente, eventueel in combinatie met andere nuttige activiteiten voor senioren.